9 елемента от английския интериор за уют през есента

“Природата няма лошо време! Всяко време е благодат”. С идването на първите дъждовни есенни дни слагаме шлифер и гумени ботуши и ето, че вече не се чувстваме унило, препускайки под дъжда. По същия начин и домът ни се нуждае от някои сезонни промени. В тази статия ще ви покажем как с помощта на 9 елемента от английския интериор есента вече няма да предизвиква потиснато настроение, а напротив може да се превърне в любимия ви сезон. Все пак, кой знае по-добре от англичаните как да се справиш с английския сплин.

И така… Ето я рецептата:

1. Добрите стари книги 

Дъждът и книгите са създадени един за друг. Библиотеката и уютните кътове за четене са най-добрата компания в дъждовните дни. Завити с вълнено одеялце, прелиствайки нова страница от интригуващ роман, чуваме, естествено 😊 , капките на дъжда… Няма спор, в този момент дъждът ни радва както никога!

 

 

2. Наистина меката мека мебел 

Ранното смрачаване ни подканва да се приберем по-рано у дома, а това означава, че ще остава време за уютни кино-вечери. За да се отпуснем и да се насладим на любим филм, ще ни трябва малка подготовка. За целта щедро добавяме меки пухени възглавнички. Най-подходящи десени са пъстрите класически шарки – каре, флорални мотиви, райе, точки, пепит. Ако предпочитате дюс, по-добре ще е да изберете плюшен плат. Нека всеки делник бъде празник, дори и дъждовният!

 

3. Саксийни растения 

Слагаме цветя над камината, на перваза на прозорците, на скриновете. Не се спираме единствено на традиционните саксии – добавяме чинийки под тях, керамични съдове, вази и китайски порцелан.

 

4. Приглушени цветове 

Неутрална цветова палитра, изпълнена с благородно зелено, слънчево жълто, бледо розово, воднисто синьо и сиво черпи вдъхновение от природата и подчертава пасторалната атмосфера. 

 

5. Цветенца навсякъде 

Било то на тапетите или на тапицерията, флоралните мотиви придават на дома мекота и прекрасно се съчетават с други класически принтове 

 

6. Линейни принтове 

Райе, каре, пепит и други традиционни английски линейни принтове са вечна класика, която винаги е на мода и е абсолютно универсална. Доста оригинално решение е така нареченото “grain-sack” (от англ. чувал за зърно) райе, което ще внесе особен чар и топлина в дома ви. Използва се за пердета, пътеки, възглавнички, покривки и даже настолни лампи.

 

7. Солидно дърво 

Ако съществуваше рейтинг на най-уютните материали, дървото със сигурност щеше да бъде лидер. Даже мебелите ви да не са от масив, може например да се използват корнизи от натурално дърво.

 

8. Композиция от картини  

Малката домашна галерия не е само радост за окото. Разлеждането на картини е чудесен начин за релаксация, когато времето не ни позволява да излезем на природа. Чрез картините лесно и бързо се хармонизират и подчертават цветовете в интериора. Това е особено актуално, когато внасяме сезонни промени. Ако в помещението преобладават неутралните цветове, картините с ярки краски веднага ще освежат интериора.

 

9. Следобедният чай в 5 часа 

Последният щрих на идеалният дъждовен ден – 5 o’clock tea, поднесен в красив порцеланов сервиз и в компанията на мекичко одеялцеLovely!  

 

С тези 9 елемента от английския интериор във вашия дом всеки есенен ден (и даже зимен) ще бъде специален, изпълнен с топлина, уют, спокойствие и естетическо удоволствие.