Хюга: Скандинавската естетика на уюта

През 2005 година един англичанин ме нарече „Перде майстор”. Той пребори българския език за един месец, след като реши да отвори хотел в Банско, а аз го консултирах за пердета. От тогава, колкото и забавно да звучи, асоциирам себе си с този израз. През всичките тези години имах по 2-3 посещения седмично на домовете на моите клиенти като „Перде-Майстор” и извода ми е такъв: може да е стилно, може да е скъпо, но това, което най-трудно се постига, го наричаме с изтърканата думичка – „уют”.


Питах се кой ще ме научи как се постига този уют, та стигнах чак до скандинавците. Логиката беше следната: където е най-студено, там хората със сигурност знаят как да стане уютно. И така, един месец след това фирмата ни стана щастлив официален вносител на скандинавската марка „Bloomingville”, а аз се уча от тях. 

Усещането за уют, спокойствие, удоволствие и комфорт – това чувство скандинавците го наричат „хюга“. Хюга е повече от просто интериорен стил и декорация – това е начин на живот. Думата произлиза от датската култура, затова държах да представляваме датски бранд. Да внасяме хюгата в България от първоизточника е голямо предизвикателство за мен.

Сега искам да споделя как става тази „хюга”. Ето какво научих:

Хюга се постига с усещане за топлина и простота. За целта се използват нежни текстури, топли цветове и природни материали. Меките пледове, килими от натурални влакна, дървените мебели и свещите са основни елементи от този стил.

Защо се спрях на Bloomingville? Този бранд се откроява със собствена интерпретация и подход към скандинавския дизайн. Въвежда уникални детайли, цветове и форми, ръчна изработка, което внася повече индивидуалност. 

Всичките продукти от марката – от салфетки за маса, чаши, полилеи и мебели до детски играчки хармонично се съчетават и подхождат по цвят. 

 

Тайните на хюга:

 

Пространство за удоволствие. В сърцето на хюга е идеята за създаване на място, което ни позволява да се отпуснем и напълно да се потопим в момента. То може да бъде както убежище за спокойно четене, топъл кът за разговори с близките ни, така и просто зона за отдих. Основната цел е да се създаде усещане за спокойствие и комфорт.

Връзката с природа е важен елемент на хюга. Излизането на открито, простотата и красотата на природата са в основата на този начин на живот. Така, че хюга насърчава присъствието на природни елементи и външния свят в нашите домове.

Споделяне на моменти с близките ни. Приготвянето на традиционни ястия, разказването на истории или просто прекарването на време с тези, които обичаме, в уютна обстановка са ключови елементи от хюга. Такива моменти укрепват връзките с близките, увеличават усещането за общност и топлина.

Хюга е начинът за по-спокоен и уютен живот. Той ни насърчава да се радваме на семпли удоволствия, да създаваме уютни пространства и да се свързваме с природата и хората около нас. Опитайте да внесете малки елементи от хюга във вашия дом и ще усетите повече уют и хармония в него.

Харесаха ли ви снимките? Ако да, заповядайте в нашия шоурум на чаша чай и разгледайте всичко това на живо!

 

Оксана Наталушко

Основател на OXI’S