Пердета или щори

Още от древни времена до наши дни пердета, завеси и щори ни осигурят уединение и комфорт, така че любопитните минувачи да не могат да видят вътрешността на къщата. Днес се размиват границите на функционалното разделение между щорите и завесите. Преди пердетата и завесите са се използвали основно за декор, а щорите – за защита от слънце. Днес завесите и щорите прекрасно се справят и с двете задачи.

 

Предимствата на щорите

Доста консервативно звучи убеждението, че щорите са подходящи изключително за офисни помещения. Разнообразието на форми и стилове позволяват използването им не само за работни, но и за жилищни пространства.
Практични и атрактивни, щорите стават незаменими в малки помещения и в детски стаи. Светлоотразяващата повърхност на някои видове щори дава определени преимущества, предпазвайки помещението от топлина през горещите дни. За повече уют такива щори могат да се комбинират с бутафорни завеси, които обрамчват прозореца без да се затварят.Това е практично решение в случаи, когато под прозорците се намират широки радиатори.

За помещения с барокови орнаменти са подходящи австрийски щори. Те прекрасно се съчетават със завеси. А за изчистени модерни жилища – римски щори, панелни системи „Японска стена”, щори „Зебра” и „Вижън“. Ценителите на натуралните материали ще оценят топлината на дървените щори.

 

Предимствата на пердетата и завесите

Истинското бижу на едно жилище остават завесите. Те изпълват дома със спокойствие и топлина. Днес вариантите за декориране на прозорци с пердета и завеси условно се разделят на няколко основни стила. Класическият стил предполага строги линии и определен подбор на цветови съчетания. Завесите в стил барок се различават с помпозност, яркост на цветовете и разчупеност на класическите форми. Пердетата и завесите в стил романтизъм са характерни със своя старинен чар, романтични орнаменти и цветови решения.

Каквото и да изберете – пердета или щори, ако декорирането е стилно и хармонично, помещението ви ще се преобрази. Съвременните щори и завеси разкриват широки възможности за вдъхновение на дизайнерите. Доверявайки на нашите специалисти избора на пердетата и щорите, може да сте сигурни в качеството, красотата и надеждността.