5 трика за безупречен минималистичен интериор

След бума на помпозния интериор, изпълнен с множество детайли, се заражда минималистичният стил. Той не е само направление в интериорното обзавеждане, а и философия за начин на живот, която гласи „малкото е повече“. Да освободим повече свободно пространство, изхвърляйки всичко излишно, да се научим да разпознаваме нуждите си – това е посланието на минимализма.

В тази статия ще споделим предимствата и особеностите на минималистичното обзавеждане и как да подберем пердета, щори, корнизи и тапицерия, подходящи за стила.

 

Предимства и особености

 

Много въздух и свободни пространства. Обилната светлина е важен фактор, допринасящ за усещането за свобода, и към пердетата има определени изисквания. Когато те са дръпнати, не трябва да покриват стъклената част на прозорците. Това се постига с увеличаване на отстоянията отляво и отдясно на прозорците с до 50-60 см.

Психологично разтоварване. Простите форми и неутралните цветове действат разтоварващо не само за окото, но и за психиката. Цветовата гама най-често се ограничава между пастелни тонове, бяло, сиво, черно и всички оттенъци на кафявото. Едно от основните изисквания е пердетата и завесите да са еднотонни.

Изящност и простота. Липсата на излишни неща в помещението всъщност е композиция, в която изборът на всеки детайл е добре обмислен. Причината, поради която минималистичният интериор може да изглежда студен и неуютен, е в липсата на акценти, които могат да се добавят в малките детайли. Например съчетанието между бели прозрачни пердета, завеси в светъл нюанс на пепел от рози и светло сив диван може да се акцентира с възглавнички с геометрична графитна шарка. Така ще се постигне повече уют и топлина.

Друг вариант за акцентиране е комбинацията между тъмни завеси и светли пердета, създаваща контраст.

С помощта на пердета, завеси или щори „Японска стена“ може не само да се създаде уютна атмосфера,  но и да се раздели помещението на отделни зони.

Един от важните елементи в минималистичния интериор са текстилните щори. Най-подходящите са ролковитеяпонските,  римските и щорите  Ден и нощ – Зебра. Тяхната непретенциозност напълно съответства на стила. В същото време тези щори нямат офис визия, както вертикалните и хоризонталните.

За повече уют и топлина, пред щорите може да се добавят пердета от памук или лен в по-топъл нюанс.

Качество, създаващо комфорт. Отличителна черта на пердетата в минималистичния интериор е високото качество на текстила, чрез което се компенсира тяхната строгост и семплост. Същото изискване важи и за тапицерията. За предпочитане са материи, в състава на които влиза полиестер с памук, вискоза или лен. Такъв текстил се отличава със здравина, приятно усещане на допир и натурално излъчване. При по-нисък бюджет се използват съвременни синтетични платове, които имитират лен и памук. За по-луксозна визия завесите и пердетата трябва да „стъпят“ на пода.

Корнизите в минималистичния интериор са максимално семпли и изчистени. По-голямо удобство и комфорт се постига с тяхната автоматизация.

Гладките повърхности и празните пространства са лесни за поддръжка, както и семплите пердета без помпозни драперии и пискюли. За предпочитане е наборът на пердетата да бъде по-малък: 1:1.25, 1:1.5 и 1:2. Това се постига с помощта на специален перделък, който оформя плата на обли гънки.

Безспорно минимализмът има много предимства. Но избирайки този стил трябва да имате в предвид, че дори най-малкия безпорядък ще се набива на очи. Ако сте творческа натура и акуратността не е присъща за Вас, очаквайте следващата ни статия, посветена на бохо стила в модерния интериор.