Парижкият шик в интериора

Парижкият шик е идеалният баланс между старинното и новото, между разкошното и сдържаното. Безукоризнени пропорции, простота и особен чар, придаващ леко носталгично настроение – така чужденците описват апартаментите в най-романтичния и елегантния град в света.

Истински парижкият интериор е изпълнен с прелест и обаяние. В неговите основи не са модните тенденции, нито помпозните мебели и съвременната техника, а особена философия, която сега ще се опитаме да разкрием.

 

Старото е шик

Историята е източник на вдъхновение за парижаните. Коренните жители на града на Сена изпитват дълбоко благоговейно уважение към архитектурата на Париж, неговите исторически паметници и неповторима атмосфера. За това в столицата на любовта и романтиката има толкова много старинни, добре съхранени сгради и апартаменти.

 

Парижаните никога не биха махнали гипсовите орнаменти на стените и тавана, създадени преди столетие. И на ум не би им дошло да изкъртят изтъркания, но изпълнен с история паркет, реден на френска рибена кост, нито да сменят медните дръжки на вратите, за да угодят на някоя модерна тенденция. Напротив, парижаните се гордеят със старите неща и умело ги превръщат в достойнства, на които се основава техния интериор. Също така, те винаги отдават предпочитание на естествените материали – дърво, камък, метал, гипс, памук, лен.

 

Единство на миналото и настоящето

Парижкия интериор е изпълнен с лека носталгия по миналото. В апартаментите на столичаните обикновено има немалко ретро предмети. В същото време те са съчетани с елементи от настоящето, например абстрактни картини и други предмети на съвременното изкуство.

От тук следва, че парижкият шик в определена степен е еклектичен. В него не са съчетани невъобразими цветове, материали и чужди един на друг култури – парижката еклектика е по-строга и изискана. Става дума за съчетание на нестареещи елементи на класиката (антикварни мебели, полилеи, свещници, огледала със златна рамка, пиластри, капители) със съвременни мебели и абстрактни картини.

 

Блясъкът на златото

Гламурът е в основите на парижкия шик и златните щрихове са ключа към достигането му. Старинно огледало с позлатена рамка, поставено над камината или подпряно на стената е задължителен елемент от интериора на парижаните.

 

Любимият цвят на парижкия шик

Бялото помага на антикварните и съвременните елементи да зазвучат заедно, като едно цяло. Светлата приглушена палитра е идеален фон, който позволява на старинните детайли, златните акценти и предметите на изкуството да привличат повече внимание.

Изключително важно е да се избере правилният оттенък на бялото – не прекалено студен, нито твърде жълт, а с лек топъл нюанс.

 

Френската небрежност

Както и в модата, във френския интериор има негласно правило: не трябва да изглежда, че прекалено много сте се старали. Леко намачкана покривка и известна хаотичност правят жилището живо, придават чар и индивидуалност.

 

Париж означава свобода

Типичните парижки апартаменти рядко са големи. Но даже и най-малкото жилище, обзаведено с нисък бюджет в този удивителен град изглежда просторно, светло и атмосферно.

Тайната е в млечнобелите стени, високите тавани и в определеното декориране на прозорците, което позволява максимално да навлиза светлина в помещението, без да го „захлупва“ с голямо количество плат. За целта се използват завеси от естествени материали в светли цветове, които не заемат от светлата част на прозорците, когато са в отворено положение.

Често срещан вариант е да се използват само плътни завеси (без тънко перде) с минимален набор, окачени на дървен или метален тръбен корниз.

Друг доста разпространен вариант е да се декорират прозорците само със средноплътно перде, което да играе ролята на завеса и да се захваща на кука от двете страни на прозореца.

 

Последни щрихове

След паркета, нареден на френска рибена кост, гипсовите орнаменти на тавана, няколкото антикварни мебели, камината, огледалото с позлатена рамка, кристалния полилей, завесите от естествена материя и абстрактните картини идва ред на последните щрихове, които придават завършеност на интериора.

Характерни за парижкия шик са: антикварни свещници и свещи като цяло, които ще създадат романтиката, която е толкова присъща за Париж, ваза със сушени полски цветя, кристални чаши, стари книги, необичайни видове цветя. И…. Voilà !