Зaвеси в уютния стил Шале

До скоро стилът шале за много хора беше абсолютно непознат. Днес той има все повече почитатели, които ценят уюта, натуралните материали и простота в обзавеждането. Стилът се е зародил във френските Алпи. В превод думата “chalet” означава селски дом.

В дадения стил се използват натурални материали – масивно дърво и камък. А уют придава текстила, най- вече  завесите, пердетата и възглавничките, които са водеща декорация в този стил.

 

Особености на интериорния текстил в стил шале:

  • употреба на естествени материали – лен, памук, вълна;
  • липса на помпозни аксесоари;
  • в тъканите е възможна бродерия и национални елементи, но не се допускат люрекси и лъскави нишки;
  • дамаската на мебелите трябва да се съчетава със завесите;
  • върху единичен корниз се слагат само плътни завеси или прозрачни пердета.

 

Традиционно завесите в стил шале са светли: бели или бежови. Също така са допустими и други натурални цветове: всички оттенъци на кафяво и сиво. За акцент в малките детайли може да се използва и бордо.

Подходящи са и следните шарки: райе, каре, точки, изображения на планински цветя и животни.

 

В хола

Завесите в хола е най-добре да се оформят в светли тонове. Например бяла ленена плътна завеса, окачена на дървен корниз би изглеждала натурално и леко. За повече уют завесите могат да се прихванат с колан, съвпадащ с цвета на основния плат.

При нужда от допълнителни акценти е допустимо коланът на светлата завеса  да е в контрастен цвят. В този случай завесите могат да се рамкират с кантове в цвят на колана с ширина около 5 см.  Дължината на завесите може да бъде както до пода, така и до перваза на прозореца.

 

В спалнята

В тази стая би било добре да се добави малко цвят. Карирани кафяви завеси с  люверси ще изглеждат уютно и домашно.

Светлите завеси в спалнята могат да се подплатят със затъмняващ текстил dimout, който в цвят екрю например спира светлината с около 60%. За повече уют завесите могат да се  акцентират с контрастни бордови копчета и кантове.

 

В детската

Светъл цвят на плата, акцентиран с ярки фини райета би се вписал хармонично в детската стая – няма да изглежда скучно, и в същото време няма да превъзбужда нервната система.

За тинейджърите завесите могат да са еднотонни – сиви или бежови например. Люверси и колани ще придадат завършен вид.

Завесите color block в бежово-кафява гама също биха стояли чудесно. В този случай е подходящо те да „стъпят“ на пода или да се провлачат с 2-5 см.

 

В кухнята

Много органично ще изглежда завеса на жълто, светлокафяво или маслинено каре с дължина до пода или до перваза на прозореца. От същия плат може да се ушие и покривка за масата.

Завесите в стил шале ще ви помогнат да създадете уютен и гостоприемен дом, в който искаш да се връщаш. Такива помещения са идеални, за да възстановите сили след тежък ден.