Завеси „Color Block“

В последните години дизайнерите започнаха да търсят нови цветови комбинации, разкривайки все повече и повече съчетания в интериорния текстил. Една от най – популярните разработки са завесите, наречени Color block. Със своята оригиналност и изчистеност, те ще прeдадaт на дома ви индивидуалност и неповторимост.

 

Особености на интериорния текстил Color block.

 

Завесите Color block представляват, вертикално спуснати прави пердета от плътна или полупрозрачна материя. Главната особеност е тяхната конфигурация на блокове. За основа на завесите и пердетата Color block се взимат 2-3 цвята, които в класическите традиции на колористиката не се съчетават. Цветовете се разполагат на хоризонтални блокове с различна ширина. Характерно за тази иновация в интериорния текстил е, че всеки отделен детайл е прост и еднотонен, но обединени под обща идея и събрани заедно, те не си противоречат, а създават обща картина. В повечето случаи се избира един цвят, който преобладава и вече към него се добавят контрастни цветови акценти.

За придаване на повече оригиналност при ушиването на тези завеси и пердета се използват не само различни цветове, но и платове с различна структура. Завесите Color block са изключително подходящи в случаи, когато искате да скриете радиаторите зад плътен плат и в същото време да не затъмнявате прозорците, използвайки прозрачно перде. Завесите Color block са идеални за творчески личности, високо ценени от поклонниците на съвременния дизайн в интериора и чудесен акцент в детската стая.
Предимството на завесите Color block е в това, че без декоративни елементи или апликации се създава интересна текстилна композиция. Тези завеси и пердета са актуални в съвременните и минималистични интериори, изключващи обилна декорация.

 

Как правилно да изберете завесите Color block ?

 

Преди всичко е необходимо да определите степента на осветеност в стаята. Ако прозорците са на сенчеста страна, трябва да използвате свето-пропускливи платове за пердета. Също така са възможни комбинации между полуплътен плат за завеса и прозрачен плат за перде.

Ако прозорците на стаята са на слънчева страна, можете да си позволите комбинация между плътен плат за завеса и полупрозрачен плат за перде. Оригинално изглеждат завесите, състоящи от три хоризонтални ленти с различна структура: горна – дантелена, средна – полупрозрачна и долна – плътна.

Плътните завеси Color block много добре се съчетават с прозрачни и затъмняващи римски и ролкови щори. В този случай щорите могат да имат геометрична шарка. Тази комбинация е подходяща както за слънчеви, така и за сенчести стаи.

Избирайки цветова гама на завесите Color block, e необходимо да се съобразите с цялостния интериор. За да се оформи хармонично стаята, един от цветовете на завесата може да е същият като цвета на дамаската на мебелите. Също така, композицията ще бъде успешна, ако някой от цветовете съвпада с малките детайли в интериора. Например, за сиво-оранжева завеса може да бъде подбран сив диван и оранжева ваза на масата. А за кухнята сиво-оранжевият текстил ще бъде допълнен със сиви дръжки и оранжева кърпа.
Основното при избора на цветова гама на тези завеси и пердета е да се отдаде предпочитание на оттенъците, контрастиращи помежду си.

Завесите Color block ще станат отлично украшение за всеки интериор. Изчистената форма се компенсира с оригиналните цветови комбинации. Имайте в предвид, че за този вид завеси и пердета си струва да се съчетават пастелни с активни цветове, иначе самата същност на тренда ще бъде изгубена.